Primăria Comunei Mica județul Mureș

Informare privind modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice și animalelor domestice de către exemplare din speciile de faună de interes cinegetic

Nr. 282 /12.01.2023

INFORMARE

      În Monitorul Oficial nr.18 din 6 ianuarie 2023 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr.3/2023, hotărâre care reglementează modalitatea de acordare a despăgubirilor pentru pagubele produse culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, pentru pagubele produse autovehiculelor rezultate în urma accidentelor de circulaţie şi pentru daunele produse persoanelor fizice de către exemplare din speciile de faună de interes cinegetic, cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

      Prin prezenta vă aduce la cunoștință principalele prevederi cu privire la constatarea și evaluarea pagubelor produse culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, pentru pagubele produse autovehiculelor:

”(1) Constatarea şi evaluarea pagubelor produse culturilor agricole, silvice, animalelor domestice şi autovehiculelor, stabilirea răspunderii civile şi a despăgubirilor se realizează de către comisia de constatare, constituită în acest scop, denumită în continuare comisie, din care fac parte câte un reprezentant al:

a) unităţii administrativ-teritoriale pe suprafaţa căreia s-a produs paguba;

b) direcţiei pentru agricultură judeţene, pentru pagube produse culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, sau al administratorului drumului, pentru pagubele produse autovehiculelor, după caz;

c) structurii teritoriale a autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare, dacă paguba a fost produsă în fondurile cinegetice şi în intravilanul/intravilanele cuprinse în schiţa/schiţele acestora de către exemplare din speciile prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, sau al structurii teritoriale a autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, dacă paguba s-a produs în ariile naturale protejate neincluse în fondurile cinegetice sau în cele în care vânătoarea nu este admisă sau paguba a fost produsă de către exemplare din speciile prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de locul producerii pagubei, după caz.

(2) La constatarea pagubei au obligaţia de a fi prezenţi proprietarul păgubit sau reprezentantul legal ori convenţional al acestuia şi, după caz, gestionarul faunei cinegetice din fondul cinegetic în care s-a produs paguba sau administratorul ariei naturale protejate, dacă paguba s-a produs într-o arie naturală protejată neinclusă într-un fond cinegetic sau în care vânătoarea nu este admisă.

 (4) Primarul are obligaţia să afişeze, la sediul şi pe site-ul primăriei:

a) planul de situaţie al unităţii administrativ-teritoriale cu limitele fondurilor cinegetice şi ale ariilor naturale protejate de pe teritoriul acesteia, precum şi datele de contact ale gestionarilor faunei cinegetice şi ale administratorilor ariilor naturale protejate, transmise de către structurile teritoriale ale autorităţii publice centrale care răspunde de vânătoare şi/sau cele ale autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, după caz;

b) o sinteză succintă a prezentei hotărâri a Guvernului care să cuprindă neapărat obligaţiile ce revin proprietarilor de culturi agricole, silvice sau de animale domestice, precum şi documentele doveditoare asociate.

(5) Primarul unităţii administrativ-teritoriale are obligaţia să înregistreze sesizările scrise, primite de la proprietarii culturilor agricole, silvice şi animalelor domestice, cu privire la prezenţa în apropierea sau în interiorul culturilor agricole sau silvice sau în apropierea stupinelor/cirezilor/turmelor/cârdurilor de animale domestice a unor exemplare din speciile de faună de interes cinegetic care pot produce pagube şi să le transmită în ziua primirii, cu confirmare de primire, către gestionarul faunei cinegetice din fondul cinegetic şi/sau către administratorul ariei naturale protejate, după caz, pe a cărei suprafaţă acestea sunt prezente.

Art. 4. -
(1) Constatarea şi evaluarea pagubei se fac numai la cererea scrisă a proprietarului păgubit sau a reprezentantului legal ori convenţional al acestuia, depusă şi înregistrată la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs aceasta. Formularul cererii, în format tipizat, realizat conform anexei nr. 1, se pune la dispoziţia solicitantului de către unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs paguba.

(2) Cererea prevăzută la alin. (1) se completează şi se depune la sediul unităţii administrativ-teritoriale în termen de maximum 48 de ore de la data constatării producerii pagubei.

(3) Convocarea comisiei prevăzute la art. 3 alin. (1), precum şi a persoanelor menţionate la art. 3 alin. (2) se face de către primar, în scris, prin orice mijloace de comunicare, cu confirmare de primire, în maximum 24 de ore de la data înregistrării cererii prevăzute la alin. (1). Convocarea se face numai după ce acesta verifică şi constată că solicitantul este proprietarul sau reprezentantul legal ori convenţional al proprietarului culturii agricole, silvice şi animalului domestic la care se referă cererea.

(4) Proprietarul culturii agricole are obligaţia de a recolta cultura agricolă până la data de 15 decembrie a anului calendaristic în curs, cu excepţia pachetelor de agromediu, astfel încât cererile prevăzute la alin. (1) care semnalează pagube produse ulterior acestui termen nu fac obiectul reglementărilor prezentului act normativ.

(5) Membrii comisiei se întrunesc la sediul unităţii administrativ-teritoriale în termen de maximum 48 de ore de la data transmiterii convocării prevăzută la alin. (3), la data şi ora stabilită de către unitatea administrativ-teritorială, după consultarea instituţiilor care fac parte din comisie.

(6) Termenele stabilite pe ore/zile, prevăzute la alin. (2), (3), (5), (12) şi (13), încep să curgă de la ora 00.00 a primei zile lucrătoare ulterioare celei în care s-a constatat/produs paguba, a fost depusă cererea, respectiv a fost transmisă convocarea. Pentru cazul în care termenul include o zi sau mai multe zile nelucrătoare, acesta se prelungeşte corespunzător împlinirii termenului prevăzut la alin. (2), (3) şi (5).

(7) Prevederile de la alin. (6) se aplică şi în cazul în care programul de lucru la primărie a fost suspendat, în condiţiile legii.

(8) În cazul pagubei produse animalelor domestice, inclusiv albinelor, primarul solicită în scris, prin orice mijloace de comunicare, cu confirmare de primire, medicului veterinar de liberă practică împuternicit să culeagă informaţiile privind cauza rănirii/decesului animalelor domestice numai în prezenţa personalului de specialitate al gestionarului fondului cinegetic şi să completeze fişa al cărei formular este prevăzut în anexa nr. 2, denumit în continuare medic veterinar de liberă practică împuternicit. Fişa, completată de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, se înregistrează la sediul unităţii administrativ-teritoriale, se pune la dispoziţia primarului anterior convocării comisiei şi face parte din dosarul de despăgubire.

(9) Pentru pagubele produse autovehiculelor în condiţiile art. 13 alin. (7) din Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, primarul solicită, în scris, cu confirmare de primire, unităţii de poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul de circulaţie, în maximum 24 de ore de la data înregistrării cererii prevăzute la alin. (1), cauzele şi împrejurările producerii accidentului de circulaţie, care trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, dacă sunt montate indicatoare "atenţie animale" pe sectorul de drum respectiv.

(10) În termen de maximum 24 de ore de la data primirii solicitării prevăzute la alin. (9), unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs accidentul de circulaţie transmite unităţii administrativ-teritoriale informaţiile solicitate.

(11) În cazul accidentelor de circulaţie în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic cuprinse în anexele nr. 1 şi 2 la Legea nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, conducătorul autovehiculului trebuie să respecte obligaţiile care îi revin în caz de accident conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(12) Persoana păgubită sau reprezentantul legal ori convenţional al acesteia are obligaţia de a depune/transmite, cu confirmare de primire, la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs paguba, în termen de 5 zile de la producerea pagubei, dar nu mai târziu de data întrunirii comisiei, devizul estimativ de reparaţie auto, întocmit şi asumat de către o unitate service autorizată. Demersurile privind obţinerea acestui deviz revin, exclusiv, în seama persoanei păgubite.

(13) Persoana păgubită sau reprezentantul legal ori convenţional al acesteia are obligaţia de a depune/transmite, cu confirmare de primire, la unitatea administrativ-teritorială pe teritoriul căreia s-a produs paguba, în termen de 5 zile de la producerea pagubei, dar nu mai târziu de data întrunirii comisiei, documentul/documentele doveditor/doveditoare al/ale proprietăţii autovehiculului avariat.

 (16) Neprezentarea de către proprietarul păgubit, pe parcursul întrunirii comisiei, după caz, a copiilor certificate "conform cu originalul" ale amenajamentelor silvice în vigoare, a documentelor prevăzute în anexele nr. 5 şi 6 pentru a dovedi dreptul de proprietate asupra culturilor agricole, silvice sau a animalelor domestice, precum şi a documentelor legale pentru a dovedi dreptul de proprietate asupra autovehiculului avariat, pentru care solicită despăgubire, atrage, fără altă formalitate, respingerea cererii şi neacordarea de despăgubiri pentru paguba sesizată.

(17) Proprietarii de animale domestice au obligaţia de a prezenta, pe parcursul întrunirii comisiei, documentele prevăzute la art. 2 din anexa nr. 4, pentru a dovedi îndeplinirea obligaţiilor ce le revin în sensul prevenirii pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic.

(18) Nerespectarea termenului prevăzut la alin. (2) conduce la decăderea din dreptul de a solicita stabilirea pagubei şi despăgubirea potrivit prezentei hotărâri.

(19) Renunţarea, în scris, la solicitarea despăgubirii, indiferent de momentul la care se face aceasta, dar nu mai târziu de termenul prevăzut la alin. (5), duce la închiderea procedurii de stabilire a pagubei şi de acordare a despăgubirii.”

       Cu consideratie,

 

PRIMAR                                                                                 SECRETAR general u.a.t.    

BERES János                                                                       KERTÉSZ István-András