Primăria Comunei Mica județul Mureș

Înregistrarea actelor de deces

ÎNREGISTRAREA

ACTELOR DE DECES

 

Competența. Actul de deces se întocmește la primăria unității administrativ-teritoriale în a cărei rază:

-      s-a produs decesul;

-      a fost găsit cadavrul.

Termenul de declarare a decesului

Declarația de deces, pentru situația în care cauza decesului este naturală, se face în termen de 3 zile de la data încetării din viață a persoanei, de către persoanele prevăzute de lege; în acest termen se cuprinde atât ziua în care s-a produs decesul, cât și ziua în care se face declarația.

Documente necesare la înregistrarea decesului

a)   certificatul medical constatator al decesului;

b)   certificatul de naștere și de căsăstorie, după caz;

c)   actul de identitate al decedatului;

d)   livretul militar sau, după caz, adeverința de recrutare a celui decedat;

e)   fotocopia actului de identitate al declarantului.

În cazurile în care declarantul nu poate prezenta certificatele de stare civilă și/sau actul de identitate al persoanei decedate, acesta declară, în scris, motivul neprezentării acestora, precum și datele de stare civilă ale decedatului.

Când decesul se datorează unei sinucideri, unui accident sau altor cauze violente, precum și în cazul găsirii unui cadavru, fie că este sau nu identificat, declarația se face în termen de 48 de ore, calculat din momentul decesului sau al găsirii cadavrului.  

Înregistrarea decesului se face în baza certificatului medical constatator al decesului și a dovezii eliberate de Poliție sau de Parchet,  din care să rezulte că una dintre aceste autorități a fost sesizată despre deces.

În cazul în care decesul nu a fost declarat și înregistrat în termenul legal de 48 de ore, întocmirea actului de deces se face numai cu aprobarea parchetului, iar declarația se face în scris, arătând motivele întârzierii.